Saturday, April 21, 2012

Samsung Galaxy Note Review


Assalamualaikum dan hai pembaca. Merujuk kepada entry sebelum ni, so kali ini aku akan review phone Samsung Galaxy Note! Seriously baru seminggu aku gunakan phone ni, so agak lost jugak kadang-kadang dengan application Samsung sebab aku ni bertukar dari HTC. Selain dari TouchWiz ni, aku takde masalah sebab Android OS yang digunakan adalah sama..

From Desire to Note

3.6" to 5.3" inch screen. Memang besar tak boleh nak cakap lah. As stated, Note ni guna WXGA super AMOLED HD screen dengan resolution sama dengan laptop 15.4" aku, iaitu 1280 x 800. Gambar memang super sharp! For more information on Note's specifications [here]. Kalau pasal spec tu semua orang boleh baca kan? So tak payahlah aku cakap banyak part tu. Let's move on..

#1 Battery life
I'm very impressed! Seriously, battery Note tahan for the whole day. Bukanlah 24 jam, but still boleh dibanggakan. Sebab I compared dengan my previous phone, dengan penggunaan yang sama, memang battery life Note super tahan.

Perhatikan Wi-Fi. Blue coloured bar indicated Wi-Fi is turning on.

I'm on my Waze when driving. Hence, GPS on.

After 19h++, battery baru masuk 30%, which means you can still on for another couple of hour. Impressive right? My previous phone, kalau buat penggunaan macam ni, half day dah kena charge. *Noted, data network mode is On.

#2 S Pen, S Memo

Note with S Pen



Those note boleh save as an .pdf atau .jpeg

S Memo (boleh gunakan S Pen atau pun without) memang application yang tak ada pada smart phone yang lain. That's the specialty of this guy. Bagi siapa yang suka melukis, catit nota atau doodling, this is for just you guys! *Take note Encik Sandra Azwan!


#3 Camera
Note is using 8 MP camera, with 2 MP front camera. Video call memang senang (pernah cuba dengan Skype) Kualiti gambar memang puas hati dan banyak shooting mode disertakan. Lihat sampel foto.

Outdoor [1]

Outdoor [2]

Indoor [1]

Indoor [2]

Panorama

*Noted, gambar diatas tidak di edit dan tidak di resize.


#4 Applications
Here are some of the applications pre-installed.


Music Player

Mini diary

Phone

AccuWeather

S Planner

Internet browser

#5 Memory
Note disertakan dengan approximately 16 GB (mine) or 32 GB on board memory. But only 2 GB for installing apps and so on as system storage. Selebihnya goes to USB storage. And yes, boleh tambah lagi memory card up to 32 GB.



Bagi yang tak familiar dengan Android OS, system storage adalah memory untuk simpanan yang boleh digunakan untuk install apa-apa application yang di download. Hanya segelintir application sahaja yang boleh di "move to SD card" unless you unlocked the phone.

#6 Voice Talk
Note juga ada disertakan dengan Voice Talk (As seen in Galaxy S II)


Summary
For me, transition dari HTC Desire ke Samsung Galaxy Note are just awesome. It's an upgrade for me! Apa yang terbaik pada Note adalah battery life yang tahan lama, screen yang besar + super AMOLED HD, nice camera (with mode yang macam-macam boleh buat) and it's dual core; super smooth! Mungkin ramai yang akan kata Note ni agak besar.. Memang pun, sebab mula-mula aku pun ragu-ragu nak angkut Note ni masuk dalam poket, (dan bila angkat call) tapi after few days rasa macam ok je 5.3" ni. S Pen pula adalah kelebihan Note, yang tiada pada mobile phone yang lain. Yang kurangnya pulak; tiada NFC (NFC ini semakin popular dan mungkin dalam masa beberapa tahun semua akan pakai teknologi ni) saiz yang agak besar juga kadang-kadang memberi masalah pada keadaan tertentu, contoh; tak boleh nak muat dalam poket skinny jeans, tak boleh nak curi-curi main phone dalam kelas.. Sekali kau baca mesej orang jauh 1 meter pun boleh baca sama! Another one, screen Note juga sangat terang, (seriously terang giler) walaupun dah set display paling low, tapi bila tengah malam buka phone, mak aih, sakit mata kau terang sangat nak oi! (tak tahu nak kata kelebihan atau kekurangan) Apa-apa pun, Galaxy Note is a phone for me! Puas hati pakai.

*Sorry ayat pada entry kali ini sangat "pasar" sebab plan nak tulis dalam Bahasa, tapi banyak term dalam English.

9 comments:

  1. aku mmg dh lama bekenan ngan nfon ni tp still x berkemampuan la.. HUHU

    ReplyDelete
  2. @ZWAN SABRI: InsyaAllah ada rezeki dpt juge :D

    ReplyDelete
  3. mampu telan air liuq je tahu?.tak mampunye

    ReplyDelete
  4. aku rasa perempuan empat belas tahun macam aku ni, handphone cikai pun takde. inikan samsung galaxy note.. tunggulah, harapan paling atas =p

    ReplyDelete
  5. cun...memang cun! Thanks for sharing this...

    ReplyDelete
  6. cairrrr tgk galaxy note ni haihh~

    ReplyDelete
  7. yeke btri tahan lame..kdang2 rase mnyesal beli note ni sbb kuat mentekedarah btri...tp app mmg tiptop...tang btri je spoil..mmber aku pkai sIII pun ckp mslah yg same...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana2 smart phone memang macam tu. lagi2 kalau on internet 24/7. kalau setakat tahan sehari pun kira dah cukup bagus dah battery tu :)

      Delete