Saturday, June 23, 2012

Lemon A Day

Assalamualaikum and hye readers! I know, It's been a while, and some already missed me! (bajet retis lah sangat kan?) Anyway, maybe some of you who followed me on my Instagram noticed about lemons pictures I uploaded last night. So for today, let's talk about lemon!


Secara seriusnya, lemon ini adalah ditanam di belakang rumah oleh my mak. And for the record, I'm not sure which type of lemon they are, tapi yang pasti ini jenis yang kulit tebal. Sebenarnya, sangat tak sesuai kalau nak buat jus, but who cares right?


Perlambakan buah lemon yang sampai dah terjatuh-jatuh atas tanah plus yang sudah kekuningan di atas pokok telah dikutip dan diestrak jusnya kerana tidak mahu membazir dan membuang buah-buah yang berlambakan ini. Manfaatkan setiap nikmat yang diberi!


Tak silap dalam 12 biji lemon, hanya dapat dalam lebih kurang 250 ml jus. But this is pure extract! (I'll write the recipe later)


And for the skin, I save it for my mom. Dia nak buat acar limau! Which is a must for Ramadhan!

How do I make the lemon water?
1. Biasanya aku perah 1 biji lemon = 50 ml
2. Then penuhkan dengan air sejuk (kosong) sehingga 800 ml
3. Tambah gula secukup rasa. Biasa aku tambah dalam 4 sudu camca.

50 ml jus lemon + 750 ml air sejuk = 800 ml
Hence, ratio lemon juice to cold water is = 1:15

Actually I drank it for vitamin C. Tapi bila dah google dengan lebih lajut, banyak juga kelebihan amalkan minum air lemon ni. Antaranya untuk buang toksik (detoxification), untuk kuruskan badan, untuk kesihatan kulit.. Mat Salleh pulak selalu kaitkan lemon dengan master detox; tujuan untuk cleanse darah and so on..  Tapi apa-apa pun, air lemon ni memang sedap dan menyegarkan! Selamat mencuba!

*Jangan buat pekat sangat nanti cerbers sendiri yang susah!

Tuesday, June 19, 2012

Cinta Akhir


Seriously lagu ni best. Dah banyak kali ulang. Great music by Iz. Kudos! *teringat masa terserempak dengan Iz suatu hari dulu..

Sunday, June 17, 2012

Heroes



Happy birthday to my Mak, and happy father's day to Ayah! Both of you are my heroes! Thank you for everything..