Friday, January 27, 2012

Tiang Lampu

Sekitar bandaraya Ipoh. Taken this pictures on a rainy day.







Bukan sekadar tiang..

Wednesday, January 25, 2012

Wordless Wednesday #1


Monday, January 23, 2012

Red Riding Hood Seksi?

Assalamualaikum and hye readers! Tadi baru je aku tengok episod baru Once Upon A Time (OUAT). So nak share sikit perubahan si Red Riding Hood yang terkenal dengan kecomelan dan keayuannya.. (dalam fairytale dulu-dulu..) Apabila di adaptasi ke siri OUAT, inilah jadinya..

Ini di kisah lama..

Henshin!

Homai! Sila tutup mulut anda..

Di dalam episod OUAT, Red (di alam fairytale) merupakan rakan kepada Snow. Tapi di dunia baru (Storybrooke), dia adalah waitress yang bernama Ruby.. Ruby? Sila tonton untuk mengetahui dengan lebih lanjut!

*Sangat teruja dengan adaptasi dan perubahan setiap karakter!

A Thousand Miles

Just a short entry! Just for you to listen, to an old song. Enjoy~

Sunday, January 22, 2012

Homemade Cupcake

Assalamualaikum and hye readers! Nampak kan my previous post pasal cupcakes ni! So finally i did this thing! Seriously memang agak susah, tak tipu, OK! So memang padanlah harga cupcakes yang mahal di pasaran! Hoho! Anyway, jom terjah gambar-gambar dulu~


Ini adalah resepi yang didapati dari internet. Post Nabil juga dijadikan rujukan

Tengok muka aku pun dah tembam macam cupcake aku! Mihmihmih

Adunan dah siap. It's bake time!

Inilah ghopenye bila udah dibako~

So tambahlah frosting bila cuppies anda dah sejuk

Decorate main campak-campak je apa yang ada di depan mata! Hoho

Bila dah siap, simpanlah dalam peti ais. Bila dah sejuk lagi sedap doe~

Inilah dia! Sekali kau makan, sure termimpi-mimpi esoknya. Tak caya cubalah


So apa tunggu lagi, kalau aku pun boleh buat anda pun mesti boleh! Jangan takut nak buat, practice makes perfect! Aku pun masih practice lagi untuk buat decoration yang kebaboom~

*Ini adalah first time aku buat cupcakes and frosting tu.. Setakat ni dah cuba buat cupcakes red velvet and lemon flavour! Memang sedap!

Thursday, January 19, 2012

How Do I Eat Those Kiwis

Assalamualaikum and hye readers! How do I eat those kiwis? Bare in mind, "kiwi" membawa banyak maksud sebenarnya. Menurut Wikipedia;

"Kiwi is the nickname used internationally for people from New Zealand, as well as being a relatively common self-reference. The name derives from the kiwi, a flightless bird, which is native to, and the national symbol of, New Zealand. The usage is not offensive, being treated with pride and endearment as a uniquely recognisable term for the people of New Zealand."

My dear Uncle Patrick pun ada cerita fasal benda ni. Walau apa pun, aku bukanlah nak cerita pasal orang atau pun burung kiwi, tapi mengenai buah kiwi (kiwifruit). Buah kiwi kaya dengan sumber pelbagai jenis vitamin. Antaranya adalah vitamin C, E dan A. Kandungan potassium dalam buah ini kurang sedikit apabila dibandingkan dengan pisang. Seperti buah yang lain, buah ini juga kaya dengan sumber fibre yang baik untuk penghadaman.

Rasanya ramai yang tak familiar dengan buah ini, dan ramai juga mungkin takut untuk makan sebab tekstur kulit buah ni pelik dan agak berbulu. Buangkan rasa itu dan cuba anda rasa sendiri! Memang tak rugi! So macam mana aku makan buah ni? Ada banyak cara tapi ini cara aku.

Ini adalah buah kiwi

Ini adalah rupa isi buah kiwi. Kiwi yang ditunjukan ni adalah kiwi kuning. Common kiwifruit adalah berisi hijau

So kau belah 2, pastu kau hamik sudu..

Pastu kau korek je isi dia. Kau terus masuk mulut. Makan.

Bila dah habis. Hati pun senang. Yang penting tak payah susah-susah kau nak kupas kulit!

Kalau ada lambakan buah kiwi di rumah korang. Korang boleh lah buat macam-macam. Contoh macam kat bawah ni. Lambakan buah kiwi masa aku dan family di New Zealand last year..

Adik-adik aku makan buah ni dengan ice-cream..

Abang aku makan dengan Weet-Bix

Yang ni pulak my dad buat salad

Itu saja tips untuk hari ini! Toodles!

Wednesday, January 18, 2012

Glee Yes/No

Assalamualaikum and hye readers! Tertarik aku kali ini untuk menulis sedikit preview bagi Glee musim ke-3 episod ke-10. Tak sure berapa ramai rakyat Malaysia yang mengikuti drama komedi musikal ini, tapi bagi aku sangat menarik dan mengingatkan sedikit mengenai zaman persekolahan. (with drama, like everyone else) Episod ke-10 ini merupakan episod pembukaan bagi tahun 2012, dan sememangnya, this is one of the best episod. (tidak dilupakan episod "Hold on to Sixteen") Here's are some of the highlight;

Dimulakan dengan "Summer Night" from the musical Grease

New Direction with the diva, Mercedes

Miss Pillsbury's "Wedding Bell Blues"

Guest star, NeNe Leaks as Coach Roz Washington. Quote; "If you pee in my pool, I will kill you"

Mercedes and Sam back together?

Artie singing "Moves Like Jagger/Jumpin' Jack Flash"

"The First Time Ever I Saw Your Face" by the girls

Artie with Becky?

My favourite part; Rachel singing "Without You" by David Guetta featuring Usher

finally..

"We found Love" sung by Rachel and Santana

The proposal

Quote; "We gonna get through this. Together"

Another proposal?

So, kepada peminat Glee, go watch it! Now!

*Spoiler Alert
New Directions starts out the new year, 2012, which is also the last semester for McKinley High seniors. Will (Matthew Morrison) asks the glee club to help him propose to Emma (Jayma Mays) in a very spectacular way. Sam (Chord Overstreet) joins McKinley's synchronized swim team to win back Mercedes (Amber Riley). Becky (Lauren Potter) decides she wants Artie (Kevin McHale), and Finn (Cory Monteith) makes an announcement about his plans for life after high school. Sam wants to get back together with Mercedes but she says no because she is dating someone else. However, she later has second thoughts. Will finally proposes to Emma in a spectacular way with synchronized swimming and Emma says yes. At the end of the episode Finn proposes to Rachel, leaving her speechless. The episode ends before we hear her response.

Thought #2


"I'm no superman, I hope you like me as I am"

Friday, January 13, 2012

The Package Arrived!



Nampak tak? Nampak? Yes this is it! The package finally arrived. It is from the recent Giveaway from Nisa Kay. Click here for the old entry. Oh oh! *speechless..

Anyway, the black blazer arrived safely. Can't wait to wear it for a special dinner!

*This famous blazer is sponsored by Daniel Adie! (semua kenal kan?) Jemput-jemputlah ke blog diorang!



Thanks Again!

Wednesday, January 11, 2012

Homemade Macaroni Pie

The Macaroni Pie

Assalamualaikum and hye readers! Macaroni pie ini aku buat masa new year hari tu. Saja tiba-tiba rasa nak terbuat dan experimenting. And so like the previous one, this is my first time, so I didn't expect it to be perfect. Anyhow, wallah! It turn out great! It taste better compared to the lasagna I made last time. Ramuannya tak banyak dan tak susah, hanya sedikit kemahuan dan kasih sayang! Ewah

Cheese itu penting!

I cover the top with mozzarella cheese

Lepas bake

Inilah rupanya

Ready to serve

Jemput makan.. Eh! tengok gambar

The main ingredient yang digunakan adalah macaroni, pasta sauce, cheese and eggs! Yang membezakan antara setiap chef adalah cara melakukan dan special ingredient yang digunakan. Take note, Italian herbs is the key!

*Practice makes perfect!